Кростата со чоколадна крема
Состојки
- Бисквит
- 250гр. брашно
- 100гр. ладен путер
- 100гр. шеќер
- 1 јајце
- 10мл. млеко
- 4гр. пециво
- Чоколадна крема
- 500мл. млеко
- 60гр. густин
- 50гр. црно чоколадо(52% какао)
- 30гр. какао
- 100гр. шеќер
- 1 жолчка
- 30гр. путер
- 1 -2 лажици сецкани потпечени бадеми
- За декорација
- по потреба малини, боровинки, листови лупени бадеми
Подготовка
Во сад соединете ги ладниот путер исечен на малку коцки и шеќерот.
Додајте ги јајцето и млекото.
Измешајте со вилушка.
Постепено додајте го просеаното брашно и пецивото.
Замесете тесто.
Завиткајте го тестото во најлонска фолија и оставете во фрижидер да отстои 30-60минути.
Меѓу 2 листа хартија за печење расукајте кора(дијаметар кај мене 26цм).
Со помош на хартијата префрлете ја во калап за кростата.
Избоцкајте ја кората со вилушка.
Врз кората ставете хартија за печење и наут, грав, ориз(тоа што имате).
Ова ќе ви помогне кората да не се подигне многу и да не изгори пребрзо.
Печете на 180 степени, 15 минути.
Потоа тргнете ја хартијата со наутот и вратете уште 10-15 минути да се допече.
Испечениот бисквит оставете го убаво да се олади.
Во меѓувреме подгответе ја кремата
Во касерола ставете го чоколадото да се растопи.
Додајте го шеќерот и просеаното какао.
Измешајте, па додајте ја жолчката и густинот растворен со малку од млекото.
Измешајте.
Со постојано мешање со жица додајте го загреаното млеко.
Мешајте додека се згусти.
На крај додајте го путерот и сецканите бадеми.
Мешајте додека се растопи путерот.
Тргнете ја кремата од оган и оставете убаво да се олади.
Изладената крема нанесете ја врз бисквитот.
Декорирајте по желба.
Јас користев листови бадеми, малини и боровинки.
Изборот за декорација е ваш.
Оставете ја кростатата да отстои преку ноќ во фрижидер.
Забелешка
Кај мене не се чекаше цела ноќ, па затоа пресекот е со недоволно стегната крема.