Испечати

Ориз во сос од пилешко и зеленчук

Ориз во сос од пилешко и зеленчук

Состојки

  • 1 чаша (250 мл) ориз
  • 500 гр пилешки стек
  • 1 главица кромид
  • 3 зелени пиперки
  • 3 домати
  • 1 тиквица
  • 50 мл соја сос
  • 400 мл доматно пире
  • 1 лажичка мед
  • 100 мл вода
  • 1 лажичка босилек
  • 1/2 лажичка чубрица
  • по желба свеж магдонос
  • по желба сол
  • по желба мелен бибер
  • по потреба маслиново масло

Подготовка

Ова е еден брз и лесен за подготовка ручек кој јас лично многу го сакам бидејќи е вкусен додека е топол, но уште повкусен откако ќе се излади. Често подготвувам и поголема количина, па го јадеме и за ручек и за вечера.

1. Во тенџере на оган се става вода. Откако водата ќе зоврие во неа се става оризот и се вари (мешајќи одвреме-навреме за да не се залепи).

2. Кога оризот ќе се свари се цеди и убаво се мие со ладна вода за да се одделат зрната, а потоа се трга настрана.

3. Во тавче со загреано масло се пржи пилешкиот стек исечен на мали парчиња. Се зачинува со сол и мелен бибер и откако ќе се испржи се трга настрана.

4. Во тенџере се пропржува главицата кромид. Кога кромидот ќе почне да омекнува се додаваат пиперките и тиквицата исечени на коцки. При крај се додаваат ситно сецканите домати, соја сосот, доматното пире, водата, медот и зачините. Убаво се промешуваат сите состојки и се додава претходно испржениот пилешки стек.

5. Сосот се остава да крчка на среден оган 5-6 минути, а потоа се трга настрана.

6. На крај во сосот се додава сварениот ориз и се заедно убаво се меша.

* Доколку сакате сосот да биде помалку или повеќе течен одземете или додадете вода.
* Количината на ориз прилагодете ја според вас. 1 чаша (од 250 мл) ориз заедно со сосот е доволен за 4-5 лица.