Испечати

Фирентинци

 Фирентинци

Состојки

  • Тесто
  • 200 гр брашно
  • 50 гр мед
  • 150 гр шеќер
  • 150 гр слатка павлака
  • 100 гр сецкани бадеми
  • 100 гр кандиран ананас
  • за глазура
  • 100 гр стопено чоколадо за готвење
  • За декорација
  • по потреба вишни
  • малку сецкани ореви

Подготовка

Тесто
1 Во длабок сад на пареа се става павлаката, медот, шеќерот и се меша со дрвена лажица
2. Кога шеќерот ќе се растопи се трга од оган
3. Се додава кандираниот ананас ситно насецкан
4. Во оваа смеса се додаваат бадемите, брашното и вишните и се меша се додека смесата не стане хомогена
5. На плех се става хартија за печење
6. Со помош на лажица се зема од тестото, се формираат топчиња и се ставаат во плехот
7. Се печат во рерна на 180 степени 10 до 15 минути
8. Откако ќе се оладат над секое колаче се става по една вишна, се прелеваат со топено чоколадо и се поросуваат со малку сецкани ореви или бадеми

Ако тестото ви е течно може да се додаде уште малку брашно.