Испечати

Ќофтиња од хељда и кашкавал

Ќофтиња од хељда и кашкавал

Состојки

  • 1 чаша ( 200 мл) хељда
  • 2 главици кромид
  • 50 гр путер
  • по потреба масло
  • 200 гр кашкавал
  • 3 јајца
  • по потреба брашно
  • по вкус сол и црн пипер

Подготовка

1. Хељдата се вари во посолена вода, потоа ја цедиме од водата и чекаме да се олади.
2. Кашкавалот се ренда, кромидот се сецка и се пржи со путер.
3. Хељдата, кромидот и кашкавалот се мешаат, потоа се додава јацата и зачините.
4. Од оваа смеса се прават ќофтињата кои се валкаат во брашно и се пржат во загреано масло.

Приготвените ќофтиња се валкаат внимателно со брашното да не се растураат.