Испечати

Медени срценца со џем

Медени срценца со џем

Состојки

  • 600 гр брашно
  • 2 јајца
  • 100 гр кокос
  • 2 лажици мед
  • 2 филџанчиња шеќер
  • 2 филџанчиња зејтин
  • 1 пециво
  • 1 ванила
  • Глазура
  • 100 грама чоколадо 80 % какао
  • За премачкување
  • по потреба џем

Подготовка

Ова беше рецепт за денот на вљубените, но поради недостиг на време, го ставам денес.
Еве нека послужи за наредна прилика.
Постапката за подготовка е следна.

Брашното пресејте го и додавајте по ред од состојките.
Прво помешајте пециво и ванила, потоа додавајте ги јајцата, медот, шеќерот и маслото.
Замесете убаво меко тесто.
Земајте од тестото и влечете кора со дебелина од пола сантимeтар.
Вадете фигури во вид на срце.
Печете на намастен плех или на хартија за печење.
Откако се печени и изладени, срцињата мачкајте ги со џемот и лепете ги по две. Растопете го чоколадото со малку масло.
Пола од колачот намачкајте го со чоколадна глазура, а потоа извалкајте го тој дел во кокос.
Ставете да се стврдне.
Служете ги после 2-3 часа. Колку подолго стојат толку поубав е вкусот.
На здравје

Забелешка
Мерете со исто филџанче (120-130мл)