Испечати

Кифли со урда - Сочники

Кифли со урда - Сочники

Состојки

  • тесто
  • 250 гр брашно
  • 1 јајце
  • 50 гр шеќер во прав
  • 100 гр путер
  • малку сол
  • половина пакетче пециво
  • фил
  • 250 гр несолена урда
  • 50 гр павлака
  • 50 гр шеќер
  • 30 гр брашно
  • половина жолчка од јајце
  • за мачкање
  • половина жолчка од јајце
  • 1 лажичка топла вода

Подготовка

1. Фил. Сите состојки за филот се мешаат со лажица.
2. Омекнатиот путер, јајцето, шеќерот во прав и солта се матат со миксер, потоа се додаваат брашното и пецивото и се замесува со рака да добиеме еластично тесто. Тестото отстојува околу 20 минути.
3. Тестото се распоредува на парчиња од околу 40 гр . Од прилика испаѓаат 10 парчиња.
4. Истите со оклагија ги правиме во форма на круг, потоа се нанесува филот и ги преклопуваме без да се затвараат крајевите.
5. Со жолчката измешана со вода ги премачкува одозгора сочниките, и се печат на 200 степени околу 20 минути.

Урдата треба да биде сува и без топчиња.