Кифли со урда - Сочники
Состојки
- тесто
- 250 гр брашно
- 1 јајце
- 50 гр шеќер во прав
- 100 гр путер
- малку сол
- половина пакетче пециво
- фил
- 250 гр несолена урда
- 50 гр павлака
- 50 гр шеќер
- 30 гр брашно
- половина жолчка од јајце
- за мачкање
- половина жолчка од јајце
- 1 лажичка топла вода
Подготовка
1. Фил. Сите состојки за филот се мешаат со лажица.
2. Омекнатиот путер, јајцето, шеќерот во прав и солта се матат со миксер, потоа се додаваат брашното и пецивото и се замесува со рака да добиеме еластично тесто. Тестото отстојува околу 20 минути.
3. Тестото се распоредува на парчиња од околу 40 гр . Од прилика испаѓаат 10 парчиња.
4. Истите со оклагија ги правиме во форма на круг, потоа се нанесува филот и ги преклопуваме без да се затвараат крајевите.
5. Со жолчката измешана со вода ги премачкува одозгора сочниките, и се печат на 200 степени околу 20 минути.
Урдата треба да биде сува и без топчиња.