Солени цветчиња-грицки со сусам, сончоглед и кикирики
Состојки
- 100мл млеко
- 250гр брашно
- 15гр свеж кавасец
- 50гр потпечени лупени кикиритки
- 50гр лупен сончоглед
- 50гр потпечен сусам
- 1/2 лажиче шеќер
- 1 рамно лажиче сол
- 1/2 лажиче триена сол
- 50гр растопен путер
Подготовка
Прво во сецко се ставаат кикиритките, сусамот, сончогледот и се сецкаат, не мора да се многу ситно сецкани.
Сега во млакото млеко се става квасецот со шеќерот и малку брашно.
Се промешува. Кога е активиран се додаваат сите останати состојки и се замесува тесто.
Се остава 10 минути да одмори.
Потоа се сучи кора, дебела 5мм и со калапче се вадат цветчиња.
Се редат во плех. После 10 минути се печат на 190 с. Околу 20 минути.
Овие грицки настанаа со цел да го искористам калапчето кое ми е подарок од Вале. И воопшто не згрешив, одлични се.