Испечати

Арапска араванија

Арапска араванија

Состојки

  • Пандишпан
  • 4 јајца
  • 1 чаша шеќер
  • 1 чаша масло
  • 1 чаша млеко
  • 10 големи лажици гриз
  • 10 големи лажици брашно
  • 1 пакетче пециво
  • 1 пакетче ванила
  • 1 пакетче цимет
  • 150 гр. суво грозје
  • 150 гр. ореви
  • 2 големи лажици какао
  • Шербет
  • 400 гр. шеќер
  • 500 мл. вода
  • Дополнително
  • По желба шлаг или слатка павлака

Подготовка

Пандишпан
1. Јајцата треба да бидат на собна температура.
2.Јајцата во длабок сад се матат заедно со шеќерот и ванилата, убаво да се изматат.
3.Се додаваат маслото и млекото, убаво се промешува.
4.Во друг сад се ставаат брашното, гризот, пецивото, циметот и какаото, убаво се промешуваат и бавно се додаваат во длабокиот сад.
5.Во целата смеса се додава сувото грозје и оревите.
6.Приготвената смеса се пече во тавичка број 30.

Шербет
1.Во касерола се ставаат шеќерот и водата.
2. Се вари 10 минути од кога ќе започне да врие.
3. Араванијата треба да биде ладна, а шербетот топол.