Арапска араванија
Состојки
- Пандишпан
- 4 јајца
- 1 чаша шеќер
- 1 чаша масло
- 1 чаша млеко
- 10 големи лажици гриз
- 10 големи лажици брашно
- 1 пакетче пециво
- 1 пакетче ванила
- 1 пакетче цимет
- 150 гр. суво грозје
- 150 гр. ореви
- 2 големи лажици какао
- Шербет
- 400 гр. шеќер
- 500 мл. вода
- Дополнително
- По желба шлаг или слатка павлака
Подготовка
Пандишпан
1. Јајцата треба да бидат на собна температура.
2.Јајцата во длабок сад се матат заедно со шеќерот и ванилата, убаво да се изматат.
3.Се додаваат маслото и млекото, убаво се промешува.
4.Во друг сад се ставаат брашното, гризот, пецивото, циметот и какаото, убаво се промешуваат и бавно се додаваат во длабокиот сад.
5.Во целата смеса се додава сувото грозје и оревите.
6.Приготвената смеса се пече во тавичка број 30.
Шербет
1.Во касерола се ставаат шеќерот и водата.
2. Се вари 10 минути од кога ќе започне да врие.
3. Араванијата треба да биде ладна, а шербетот топол.