Срца крофни
Состојки
- 500гр брашно
- 2 јајца
- 2 лажици шеќер
- 1 свеж квасец
- прстофат сол
- 150мл млако млеко
- 50мл масло
- 1 ванила
- кора од портокал
- 3 лажици рум
- плус
- по потреба шеќер во прав
- по потреба чоколадо за готвење
- по потреба масло за пржење
Подготовка
Меки крофнички во форма на срце кои стојат меки дури и по неколку дена (тешко дека ќе останат веднаш се јадат)
Се делат белките од жолчките. Се матат белките во црвст снег. Квасецот се раствора во млакото млеко со малку шеќер и брашно. Жолчките се матат со шеќерот, се додава маслото, кората од портокал, румот, квасецот сето ова се мати и на крај се додаваат белките. Понатаму се меси со раце додека не се добие убаво мазно тесто. Се остава да отстои 1-2часа, зависи колку е топла просторијата.
На набрашнета површина се сучи кора и се вадат срциња со калапче и се оставаат да одморат 20тина минути. Го загреваме маслото, откако ќе се загрее се намалува температурата и се ставаат срцата да се пржат. Пржените крофни се ставаат на кујнска хартија. Се наросуваат со шеќер во прав. Јас пола ги чоколадирав, но треба да се убаво изладени.
На здравје