Испечати

Срца крофни

Срца крофни

Состојки

  • 500гр брашно
  • 2 јајца
  • 2 лажици шеќер
  • 1 свеж квасец
  • прстофат сол
  • 150мл млако млеко
  • 50мл масло
  • 1 ванила
  • кора од портокал
  • 3 лажици рум
  • плус
  • по потреба шеќер во прав
  • по потреба чоколадо за готвење
  • по потреба масло за пржење

Подготовка

Меки крофнички во форма на срце кои стојат меки дури и по неколку дена (тешко дека ќе останат веднаш се јадат)
Се делат белките од жолчките. Се матат белките во црвст снег. Квасецот се раствора во млакото млеко со малку шеќер и брашно. Жолчките се матат со шеќерот, се додава маслото, кората од портокал, румот, квасецот сето ова се мати и на крај се додаваат белките. Понатаму се меси со раце додека не се добие убаво мазно тесто. Се остава да отстои 1-2часа, зависи колку е топла просторијата.

На набрашнета површина се сучи кора и се вадат срциња со калапче и се оставаат да одморат 20тина минути. Го загреваме маслото, откако ќе се загрее се намалува температурата и се ставаат срцата да се пржат. Пржените крофни се ставаат на кујнска хартија. Се наросуваат со шеќер во прав. Јас пола ги чоколадирав, но треба да се убаво изладени.
На здравје