Огнена пита со лут ајвар и интегрално брашно
Состојки
- 2 јајца
- 1/2лажиче сол
- 75 мл јогурт
- 75мл кисела вода
- 1 лажиче пециво
- 130гр интегрално пченично брашно
- 50мл масло
- 3-4 лажици лут ајвар
- 10 маслинки
Подготовка
На подарок од Ана добив убава мала ростер тава, па да ја испробам, еве со оваа брза, убава пита.
Прво се матат јајцата со солта со миксер.
Се исклучува миксерот, се додавваат течните состојки, брашното, пецивото, сецканите маслинки, ајварот.
Убаво со шпатула се промешува, се истура смесата во тавата и се печи 25 минути на 190 степени. Изладената пита се сечка на коцки.