Испечати

Салата со свежи печурки и чадена шунка

Салата со свежи печурки и чадена шунка

Состојки

  • 1 краставица
  • 1 домат
  • 200 гр свежи печурки
  • 60 гр чадена шунка
  • по потреба маслиново масло
  • прстофат сол
  • прстофат мелен бибер
  • прстофат лут буковец
  • 1/3 лажичка куркума
  • по желба свеж магдонос
  • Прелив за салата
  • 2 лажици павлака
  • 3 лажици вода
  • прстофат оригано
  • прстофат босилек

Подготовка

1. Свежите печурки се зачинуваат со сол, мелен бибер, лут буковец и куркума и се пропржуваат кратко во маслиново масло, а потоа се тргаат настрана.

2. Во истата тава се пропржуваат парчињата чадена шунка (сосема кратко).

3. Краставицата и доматот се сечат на помали парчиња, се додаваат печурките и чадената шунка и се заедно се прелива со маслото во кое се пржеа печурките и шунката.

4. На крај салатата се наросува со ситно сецкан магдонос.

5. Салатата се сервира со прелив кој се добива со мешање на горенаведените состојки.