Испечати

Панцероти

Панцероти

Состојки

  • Тесто
  • 4 чаши брашно
  • прстофат сол
  • прстофат шеќер
  • 1 лажичка квасец во прав
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • 100 гр путер (од фрижидер, исечен на коцки)
  • 1 јајце
  • 150 мл јогурт
  • 100 мл вода
  • по потреба масло
  • Полнење
  • по желба кашкавал
  • по желба шунка
  • по желба печурки
  • по желба доматно пире
  • по желба оригано
  • по желба босилек
  • 1 јајце (за премачкување)

Подготовка

1. Во сад се ставаат сувите состојки (брашно, сол, шеќер, квасец во прав, прашок за печиво) и убаво се мешааат.

2. Потоа се додаваат коцките путер, јајцето, јогуртот, водата и масло (по потреба) и се замесува тесто.

3. Така добиеното тесто се дели на топчиња (со големина по желба).

4. На набрашнета површина со сукало се развлекува секое топче и се премачкува со доматно пире (во кое сме ставиле оригано и босилек), се ставаат рендан кашкавал, шунка и печурки и се преклопува, а краевите се затвораат со прсти.

5. Панцеротите се премачкуваат со јајце и се печат 20-25 мин на 200 степени.

* Тврдиот путер (од фрижидер) му дава посебна текстура на тестото (го прави меко и воздушесто) и истото не треба да се остава да отстои туку веднаш може да се работи.