Испечати

Торта со мандарини

Торта со мандарини

Состојки

  • Пандишпан
  • 3 јајца
  • 90 гр шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • 50 гр путер
  • 100 гр брашно
  • 1 полно лажиче прашак за пециво
  • изрендана кора од 2 мандарини
  • Фил
  • 600 гр излупени мандарини
  • 8 полни лажици шеќер
  • 1 пудинг од ванила
  • 1 лажица нишестe (густин)
  • За декорација
  • 80 - 100 гр чоколада за готвење
  • 3-4 лажици масло

Подготовка

Подготовка на пандишпанот
Путерот стопете го и оставете го да олади.
Јајцата изматете ги со шеќерот и ванилата да постанат светли и кремасти. Намалете ја брзината на миксерот и додајте го путерот, а потоа брашното измешано со пецивото и кората од мандарини.
Смесата истурете ја во тава за печење (26) намачкана со путер и посипана со брашно.
Ставете ја да се пече во загреана рерна на 180 степени околу 15-20 мин.
Печениот пандишпан оставете го да олади и додека лади подгответе го филот.

Подготовка на филот.
Мандарините исчистете ги од белите жилички и од семките. Со блендер изблендирајте ги да се добие кашеста смеса.
Во дел од смесата растворете го пудингот и нишестото со 4 лажици шеќер. Другиот дел од смесата со мандарини и шеќерот оставете ги да зовријат па додајте го пудингот. Варете го 2-3 минути да се згусти и прелијте го пандишпанот. Оставете го да олади.

Откако ќе олади и стегне филот на пареа стопете ја чоколадата со маслото и прелијте ја над филот.
Оставете и чоколадата да се стегне.
Најдобро е да си се послужите откако ќе постои неколку часа за да се спојат вкусовите.
Тортата е едноставна, лесна и многу вкусна.