Испечати

Сочен чоколаден колач

Сочен чоколаден колач

Состојки

  • тесто
  • 3 јајца
  • 5 лажици шеќер
  • 9 лажици млеко
  • 2 лажици какао
  • 6 лажици брашно
  • 1 пециво
  • 100 гр. чоколадо
  • шербет
  • 400 мл. млеко
  • 3 полни лажици шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • прелив
  • 250 гр. маргарин
  • 300 гр. чоколадо
  • 3 јајца
  • 140 гр. шеќер во прав
  • 2 лажици рум

Подготовка

Ептен брзински колач, спојуван од две-три рецепти и излезе таманка.

Пенасто разматете ги белките со шеќерот. Постепено додавајте ги жолчките. Потоа млекото, а на страна размешајте го какаото со брашното и пецивото и додадете го во јајцата па убаво разматете. На пареа растопете го чоколадото и уште еднаш разматете со миксер. Ставете ја смесата на намастено долгнавесто тавче и оставете ја да се пече 15тина минути на 200 степени.

За тоа време подгответе го шербетот и посипете го додека сè уште е врело и тестото и шербетот.

Чоколадото растопете го со маргаринот и тргнете го на страна. На страна убаво разметете ги јајцата со шеќерот, а потоа варете ги на пареа, додека не се добие убав крем. На крај додадете го чоколадото и румот, па сè заедно изматете. Прелијте врз тестото и оставете го во фрижидер да се стврдне.

Забелешка - Можете додека се топи чоколадото да додадете и малку мед, за да не ви распукува при сечење.
Пријатен апетит. =)