Испечати

Плескавици со кашкавал

Плескавици со кашкавал

Состојки

  • 500 гр мелено месо
  • 1 главица кромид
  • 4 лажици презла
  • 1 лајче сол
  • 1 лајче мешан сув зачин
  • 150 мл топла вода
  • 1 лајче сода бикарбона
  • 150 гр кашкавал

Подготовка

Во длабок сад се става меленото месо и ренданиот кромид и убаво се меша. Се додава презлата, солта, мешаниот сув зачин, водата и содата. Убаво се меси со рака и стои 1 час. Потоа се додава кашкавалот сечкан на коцки и се меси повторно. Се обликуваат плескавици во пластично капаче од еурокрем. Се печат на скара или се пржат во тавче со масло. На здравје!