Испечати

Ќофтиња во сос во земјана тава

Ќофтиња во сос во земјана тава

Состојки

  • За ќофтињата.
  • 500 гр мелено телешко месо
  • 1 чаша ( 200 мл) мелени овесни снегулки
  • 0.5 чаша млеко
  • 2 јајца
  • 2 главици кромид
  • 3-4 чешниња лук
  • по потреба сол и пипер
  • 2 средни компири
  • За сос
  • 2 главици кромид
  • 1 чаша ( 200 мл) вода
  • 2 лажици брашно
  • 2 лажицаи доматна паста или еден исецкан домат
  • 3 лажици павлака
  • 0.5 коцка говедска коцка за супа

Подготовка

1. Кромидот и лукот ситно се сецкаат во длабок сад, потоа сите состојки за ќофтињата (освен кромпирите) се додаваат и убаво се промешуваат и се прават немногу дебели и широки ќофтиња (подобро да бидат во овална форма).
2. Компирите се сецкаме на тенки долги парчиња и се става по 2-3 во средината на ќофтето, потоа убаво ги покриваме со месото. Така ги припремаме сите ќофтиња со кромпирите и ги пржиме од сите страни. Испржените ќофтиња се ставаат во земјана тава.
3. Сос. Кромидот ситно се сецка и се пржи во малку масло, потоа се додава топлата вода
4. Во половина чаша ладна вода додаваме брашното и убаво се промешуваме, потоа се додава томатната паста и павлаката. Смесата се промешува и се додава кај кромидот, па се посолува и се додава коцката за супа. По потреба може да се додаде уште малку топла вода.
5. Сосот се вари околу 5-7 минути и се полева врз ќофтињата, потоа се пече во загреана рерна на 200 степени околу 20-30 минути.
6. Од кога ќофтињата се подпечат ги вадиме од рерната и ги превртуваме, па ги печеме до готовност.