Шарен попарен колач
Состојки
- 2 јајца
- 3 шољји за каве ( 100 мл) млеко
- 3 шољји за каве масло
- 4 шољји за каве гриз
- 8 шољји за каве брашно
- 40 гр. квасец
- 2 лажички какао
- Шербет
- 1 паковка ванилин
- 500 гр шеќер
- 500 мл вода
- малку лимонтус
Подготовка
1. Јајцата, млекото, маслото, гризот и омекнатиот квасец ги промешуваме, потоа го додаваме брашното и замесуваме тесто.
2. Тестото го делиме на два еднакви дела. Во едниот дел додаваме какао и го месиме тестото додека не се изедначи. Потоа двата дела ги оставаме да стасаат околу половина час.
3. Од темното и белото тесто земаме по едно парче и превиме колачи во различна форма додека тестата не се потрошат.
4. Направените колачи ги ставаме во тава намачкана со маргарин и ги печеме во загреана рерна на 180 степени околу 20 минути.
5. Шербет. Шеќерот и водата ги зовриваме и додаваме малку лимонтус и ги вариме околу 5 минути.
6. Подизладените колачи ги полеваме со шербет, потоа ги оставаме да го впијат шербетот и да се излади.
Овие колачи може да се прават во форма на ежиња , тркалајки ги по ситната страна на рендето.