Испечати

Брзи пирошки со павлака, кашкавал и печурки

Брзи пирошки со павлака, кашкавал и печурки

Состојки

  • Тесто
  • 4 чаши брашно
  • прстофат сол
  • прстофат шеќер
  • 1 лажичка квасец во прав
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • 100 гр путер (исечен на коцки)
  • 1 јајце
  • 150 мл јогурт
  • 100-150 мл вода (по потреба)
  • по потреба масло
  • Полнење
  • по желба кашкавал
  • по желба маринирани печурки
  • по желба павлака

Подготовка

1. Во сад се ставаат сувите состојки (брашно, сол, шеќер, квасец во прав, прашок за печиво) и убаво се мешааат.

2. Потоа се додаваат коцките путер, јајцето, јогуртот, водата и масло (по потреба) и се замесува тесто.

3. Така добиеното тесто се дели на топчиња (со големина по желба).

4. На набрашнета површина со сукало се развлекува секое топче и се премачкува со павлака, се ставаат рендан кашкавал и печурки и се преклопува, а краевите се затвораат со прсти или со вилушка.

5. Пирошките се пржат во претходно згреано масло.

* Путерот треба да биде тврд за да може полесно да се исече на коцки и тоа му дава поинаква текстура на тестото (како лиснато).