Печена свинска коленица со темно пиво
Состојки
- 2 свински коленици
- 2 главици кромид
- 150 мл. темно пиво
- 1 мала лажица сенф во прав
- 2-3 гранчиња свежа мајчина душичка или 1 мала лажица сува
- 1/2 мала лажица ким во прав
- 1/2 мала лажица црн бибер
- 1 мала лажица црвен пипер
- 1 мала лажица кафеав шеќер
- 2 големи лажици масло
- По потреба сол
Подготовка
Колениците се ставаат во тенџере со вода на оган и се варат додека месото омекне и лесно се дели од коската.
Кромидот се сечи на полукругови и се става во тавичката за печење, а зачините се ставаат во една чинија и се додава маслото, се промешуваат да се соединат. Со подготвената смеса од зачини се премачкуваат колениците и се ставаат во тавичката со кромидот и му се додава ½ од темното пиво. Се става во рерна загреана на 160-170 степени додека да испари течноста и потоа му се додава втората половина од пивото, се остава во рерна до повторно редуцирање на течноста.