Испечати

Бајадера карамела

Бајадера карамела

Состојки

  • Карамел смеса
  • 200гр карамели
  • 10 лажици вода
  • 150гр мелени ореви или лешници
  • 150гр мелени бисквити
  • 80гр чоколадо за готвење
  • 150гр путер/маргарин
  • Бела смеса
  • 7 лажици вода
  • 150гр шеќер
  • 150гр ореви или лешници
  • 150гр бисквити
  • 150гр путер/маргарин
  • Чоколадна глазура
  • 150гр чоколадо за готвење
  • 120гр путер/маргарин

Подготовка

Карамел смеса

Карамелата се растопува на тивок оган со 10 лажици вода. Потоа се додава путерот и останатите суви состојки. Се вари 1 - 2 минути за да состојките се соединат. Смесата се расплескува на тепсија големина 34х23 цм. Смесата се израмнува со влажен нож и се става во фрижидер, додека се приготвува белата смеса.

Бела смеса

Водата и шеќерот се варат 2-3мин за да се згусне смесата. Се додаваат и останатите состојки и се готват уште 1-2 мин. Оваа смеса се става врз карамел смесата и се израмнува.

Чоколадна глазура
Чоколадото и маргаринот се топат на пареа и смесата се посипува врз колачот.

Бајадерата се става во фрижидер 1-2 саати и потоа се послужува.