Блага векна со афион (посно)
Состојки
- Тесто
- 300гр. брашно
- 1/4 коцка свеж квасец
- 5 лажици шеќер
- 5 лажици масло
- 2 лажици афион
- околу 150мл топла вода
- За премачкување
- 1 лажица шеќер
- 1,5 лажица вода
Подготовка
Во длабок сад ставете ги состојките за тесто и замесете средно меко не лепливо тесто.
Покријте го со крпа и оставете да стаса.
Откако ќе стаса премесете го и ставете го калап за векна.
Оставете малку да потстаса.
Печете на 200 степени 15 минути и уште 10-15 минути на 180 степени.(Кога ќе ја намалите температурата покријте со алуминиумска фолија за да не ви изгори горниот дел).
Во меѓувреме подгответе го шербетот за премачкување
На оган ставете го шеќерот и водата кратко да провријат и со него премачкајте ја штотуку испечената векна.