Испечати

Чорба од морков и ќофте

Чорба од морков и ќофте

Состојки

  • 300гр мелено мешано месо
  • 1 главица кромид
  • 1 јајце
  • 1 лажица мелени семки од тиква
  • 1 лажица мелено ленено семе
  • 1 лажица зачин
  • 1/2 лажичка црн бибер
  • 500гр морков
  • 1 лажица сув целер
  • 1 лажица брашно
  • 1 лажица сусам

Подготовка

Се замесува смеса од меленото месо, ренданиот кромид, јајцето, сусамот, семките, биберот и зачинот и се остава да одстои 30минути. Во тава на загреан зејтин се пржат ќофтенца.
Во друг сад се загрева вода и се ставаат морковите исечени на тркалца да се варат. Одкако ќе се сварат морковите во тавата каде што се пржеле ќофтенцата на малку маснотија се запржува брашно и се додава во чорбата. Полека се спуштаат ќофтенцата и чорбата треба да врие 10 минути.Се додава и сушениот целер и се трга настрана. Се служи со павлака.
Ова може да послужи како предлог да се искористат семињата и во чорбести оброци.