Испечати

Солени мафини од јајца

Солени мафини од јајца

Состојки

  • 4 јајца
  • 1/2 лажичка прашок за печиво
  • 100 мл млеко
  • 2 лажици павлака
  • 100 гр свежи печурки
  • 100 гр сланина
  • 100 гр кашкавал
  • по желба оригано

Подготовка

1. Јајцата се матат, се додавааат прашокот за печиво, млекото, павлаката и ориганото и се убаво се меша додека не се добие хомогена смеса.

2. Калапите се премачкуваат со масло или путер и се полнат до половина со ситно исецканите печурки, сланината и кашкавалот, а потоа се преливаат со јајцата. (Калапите се полнат околу 2/3, за да има место мафините да нараснат.)

3. Се печат 15-20 минути на 200 степени.

*Од оваа количина на состојки се добиваат 6 мафини.