Испечати

Бавно готвена телешка кртина

Бавно готвена телешка кртина

Состојки

  • 2 кг телешка кртина
  • 7-8 чешниња лук
  • 2 главици кромид
  • 7-8 моркови
  • 1 пашканат
  • 6-7 гранчиња рузмарин
  • 300 мл бело вино
  • 700 мл телешки бујон
  • Маринада
  • 50 мл маслиново масло
  • 2 лажички морска сол
  • 30 гр свеж рузмарин
  • 2 лажички црвен пипер
  • прстофат мелен бибер
  • 1 лажичка оригано
  • 3 лажици соја сос
  • 1 лажичка чили во прав

Подготовка

1. Телешкото месо се засекува на неколку места со врвот од ножот и се ставаат цели чешниња лук.

2. Во посебен сад се мешаат сите состојки за маринадата и со нив се премачкува целото парче месо кое се остава да отстои 1 час.

3. Месото се пржи од сите страни додека добие кафеава боја.

4. Тавата за печење се обложува со хартија, се ставаат кругови кромид, парчиња морков, пашканат и гранчиња рузмарин и врз нив се става телешката кртина. Во тавата се ставаат и 700 мл телешки бујон и 300 мл бело вино.

5. Се пече 20 мин на 240 степени, а потоа се намалува на 180 степени и се пече уште 2 и пол часа.

На здравје!