Салата Божиќен венец
Состојки
- 1 чаша ( 200 мл) ориз
- 250 гр крабови плочки
- 2 јајца
- 2 домати
- 50 гр кашкавал
- 7 гранчиња магдонос
- 2 главици кромид
- 7 лажици конзервиран грашок
- 100 гр мајонез
- по вкус сол и мелен црн пипер
- За украс
- 1 китка магдонос
- 1 црвена пиперка
- неколку зрнца конзервиран грашок
- 2 крабови плочки
Подготовка
1. Оризот и јајцата ги вариме. Крабовите плочки, доматите, магдоносот и кромидот ситно ги сецкаме. Варените јајца и кашкавалот се рендаат.
2. Сите состојки се промешуваат и се додаваат мајонезот, грашокот, солта и пиперот.
3. Во чинија на средина се става тегла и салатата се нанесува околу неа со мало притискање, така се формира венецот и внимателно се вади теглата.
4. Украс. Две крабови плочки се сечат на пола, потоа секоје парче се засекува одозгора и се ставаат парчиња од црвената пиперка, така добиваме изглед на свеќи.
5. Салатата ја украсуваме со ливчиња од магдоносот, зрнца грашок, ситни парчиња црвена пиперка. А одозгора ги ставаме готовите свеќи.
Во салатата може да се додаде лупено ситно исецкано јаболко, во тој случај не препорачливо да се става грашок.
Среќен Божиќ!!!