Испечати

Розен торта со домашни кори (посно)

Розен торта со домашни кори (посно)

Состојки

  • за кори
  • 200гр маргарин
  • 100мл вода
  • малку сода бикарбона
  • 2 лажици шеќер
  • околу 300гр брашно
  • за фил
  • 300гр шеќер
  • 150мл вода
  • 300гр мелени ореви
  • 200гр маргарин
  • 100гр чоколадо
  • 1 ванила
  • за глазура
  • 200гр шеќер во прав
  • 4 лажици врела вода
  • пола лажичка масло
  • екстракт од малина, боровинка
  • по желба црвена боја

Подготовка

Одличен рецепт за розен торта со домашни розен кори посно и идеално за престојните празници. Потребно повеке време да се направат но вреди.
Се месо мазно тесто од сите состојки и се дели на 7 дела. Од секој дел на мрсна хартија се сучи многу танка кора и заедно со хартијата се става на плех да се печи кратко време(180степени околу 5мин) треба корите да останат бели) Се покриваат убаво и се оставаат да се изладат.

Се вари шербет од шеќерот, водата и ванилата. Откако ќе поврие 5мин се додаваат мелените ореви и чоколадото. Откако ќе се олади смесата се додава на 200гр изматен маргарин.
Секоја од корите се премачкува со филот освен последната. Се остава преку ноќ одозгора, се става мрсна хартија и нешто тешко за убаво да се спојат корите со филот. Наредниот ден се прелива со шеќерната глазура.
Шеќерна глазура-се мешаат сите состојки и се прелива тортата.