Сникерс браунис
Состојки
- за браунис
- 150гр маргарин или путер
- 200гр млечно чоколадо
- 1 шола шеќер
- 2 јајца
- пола шола какао
- пола шола брашно
- 3 лажици путер од кикиритки
- малку сол
- 1 ванила
- за ганаш
- 200мл слатка павлака
- 200гр чоколадо
- плус
- 200гр кикиритки
- 1 шола карамел
Подготовка
Никогаш доста од сникерс рецепти, а овој е еден од моите омилени.
Се матат со маталка јајцата со шеќерот. На страна се топат на пареа путерот со чоколадото и малку подизладени се додаваат во изматените јајца со шеќерот и ванилата. На крај се додава брашното измешано со какаото и малку сол.
Се става во намрсено коцка тавче и се печи во загреана рерна на 165 степени 20мин. Не смее да се препече!
Откако ќе се испече одозгора се ставаат кикириките, па карамелот и на крај ганашот.
Се остава да се стегне 2 часа.
Ганаш
Се става слатката павлака на оган да се стопли, а на страна чоколадото се сецка на ситни парчиња и се прелива со врелата слатката павлака. Нека постои 5мин, а потоа се меша