Ледени коцки со слатка павлака и ѓумбир
Состојки
- 4 јајца
- 12 лажици шеќер
- 10 лажици брашно
- 500 мл млеко
- 200 мл слатка павлака
- 125 гр путер
- 150 гр чоколадо
- 2 лажици какао
- 0.5 лажичка ѓумбир во прав
- 0.5 пакетче пециво
- по потреба масло
- 2 лажици шеќер во прав
Подготовка
1. Јајцата и 5 лажици шеќер ги матиме со миксер . Додаваме 5 лажици брашно, ѓумбир, пециво и какао и мешаме со лажица додека смесата не се соедини. Ја нанесуваме во претходно намрсен и набрашнет правоаголен плех и печеме 20 минути на 200 степени.
2. Млекото со преостанатите брашно и шеќер ги зовриваме не прекинато мешајки со жица, додека кремот ја добие потребната густина.
3. Путерот и шеќерот во прав ги матиме со миксер и ги додаваме во изладениот крем и повторно ги матиме додека филот не се соедини. Со филот го премачкуваме изладениот пандишпан во тавата.
4. Ја матиме слатката павлака додека не ја добие потребната густина и нанесуваме врз филот.
5. Чоколадото заедно со маслото ја топиме на тивок оган и ја нанесуваме врз колачот, ја шариме со вилушката и ставаме да се излади.
Пријатен апетит :)