Испечати

Ледени коцки со слатка павлака и ѓумбир

Ледени коцки со слатка павлака и ѓумбир

Состојки

  • 4 јајца
  • 12 лажици шеќер
  • 10 лажици брашно
  • 500 мл млеко
  • 200 мл слатка павлака
  • 125 гр путер
  • 150 гр чоколадо
  • 2 лажици какао
  • 0.5 лажичка ѓумбир во прав
  • 0.5 пакетче пециво
  • по потреба масло
  • 2 лажици шеќер во прав

Подготовка

1. Јајцата и 5 лажици шеќер ги матиме со миксер . Додаваме 5 лажици брашно, ѓумбир, пециво и какао и мешаме со лажица додека смесата не се соедини. Ја нанесуваме во претходно намрсен и набрашнет правоаголен плех и печеме 20 минути на 200 степени.
2. Млекото со преостанатите брашно и шеќер ги зовриваме не прекинато мешајки со жица, додека кремот ја добие потребната густина.
3. Путерот и шеќерот во прав ги матиме со миксер и ги додаваме во изладениот крем и повторно ги матиме додека филот не се соедини. Со филот го премачкуваме изладениот пандишпан во тавата.
4. Ја матиме слатката павлака додека не ја добие потребната густина и нанесуваме врз филот.
5. Чоколадото заедно со маслото ја топиме на тивок оган и ја нанесуваме врз колачот, ја шариме со вилушката и ставаме да се излади.

Пријатен апетит :)