Испечати

Праз со компир

Праз со компир

Состојки

  • 5-6 поголеми компири
  • 1 праз или два помали
  • 1 -2 моркова
  • околу 200 гр. димена сланина или друг вид на димено сувомеснато, колбаси....
  • околу 300 мл. вода
  • околу 150 мл. масло
  • на вкус сол, бибер, сув зачин
  • 150-200 гр. кашкавал

Подготовка

- Излупете ги компирите, празот и морковот и исечете во форма како ќе одберете вие.
- Пожелно е да садот во кој ќе го спремите да е со капак. Ставете ги компирите, празот, морковот,  осолете и зачинете на вкус. Додадете го и исеченото димено месо, залејте со водата и маслото, поклопете - ставете во рерна да се печи. При самиот крај извадете, додадете го кашкавалот и вратете во рерна да се стопи кашкавалот и малку заедно да се потпечи.

Овде само ќе напоменам
- Пожелно е да празот, компирот и морковот бидат сечени на поголеми парчиња
- Да внимавате при осолувањето бидејки и месото и кашкавалот се солени, да не го пресолите.