Компири со праз и маслинки
Состојки
- 800 гр варени компири
- 1 страк праз
- 300 гр маслинки
- 400 гр урда
- 2 јајца
- 100 мл јогурт
- сол и црн бибер по желба
- 10 гр кашкавал
Подготовка
Исечкајте го празот и ставете го во тава да се пржи, да омекни.
Во длабок сад изрендајте ги компирите, предходно потполно оладени и измешајте ги со урдата, исечканите маслинки и додадете го пропржениот праз. Посолете, побиберете и измешајте.
На страна изматете го јајцето со јогуртот и измешајте го во смесата со компири.
Ставете го сето ова во помачкана тава и израмнете го. Одозгора изрендајте го кашкавалот.
Печете во загреана рерна од околу 200С некои 15на минути (провизорно време, а можно е и помалку), односно додека се запечат разматените јајца во смесата и кашкавалот одозгора се растопи.