Испечати

Компири со праз и маслинки

Компири со праз и маслинки

Состојки

  • 800 гр варени компири
  • 1 страк праз
  • 300 гр маслинки
  • 400 гр урда
  • 2 јајца
  • 100 мл јогурт
  • сол и црн бибер по желба
  • 10 гр кашкавал

Подготовка

Исечкајте го празот и ставете го во тава да се пржи, да омекни.
Во длабок сад изрендајте ги компирите, предходно потполно оладени и измешајте ги со урдата, исечканите маслинки и додадете го пропржениот праз. Посолете, побиберете и измешајте.
На страна изматете го јајцето со јогуртот и измешајте го во смесата со компири.
Ставете го сето ова во помачкана тава и израмнете го. Одозгора изрендајте го кашкавалот.
Печете во загреана рерна од околу 200С некои 15на минути (провизорно време, а можно е и помалку), односно додека се запечат разматените јајца во смесата и кашкавалот одозгора се растопи.