Испечати

Видео рецепт: Посна Грилијаж торта

Видео рецепт: Посна Грилијаж торта

Состојки

  • За ТЕСТОТО ќе ви треба:
  • 400 гр. брашно
  • 1/2 лажичка сол
  • 10 лажици шеќер
  • 10 гр. сода бикарбона
  • 3 лажици масло
  • 250 мл. пиво
  • 200 гр. мед
  • За ФИЛ ќе ви треба:
  • 15 рамни лажици густин
  • 1 пудинг од ванила
  • 100 гр. оризово млеко во прав
  • 1 л. вода
  • 300 гр. шеќер
  • 300 гр. посно чоколадо со висок процент на какао (45%)
  • За ГРИЛИЈАЖ ќе ви треба:
  • 100 гр. бадеми (по можност лупени)
  • 250 гр. шеќер

Фичо, заедно со неговата гостинка Валентина, готвач член на нашата веб-страница, ќе подготват еден од нејзините најпопуларни рецепти, Посна Грилијаж торта.

Подготовка

Чекор 1: За подготовка на грилијажот растопете го и карамелизирајте го шеќерот, па додајте ги целите бадеми и промешајте. Истурете ја смесата на хартија за печење и распоредете ја рамномерно, па оставете да се излади и стегне.

Чекор 2: Додека се пече тестото пригответе го филот. Во сад ставете 800 мл вода и додадете го оризовото млеко. Додадете го и шеќерот.

Во друг сад со 200мл вода разматете го пудингот од ванила и 15 рамни лажици густин. Измешајте убаво да не останат грутчиња. Кога водата во садот ќе почне да врие, додадете ги размешаните густин и пудинг. Мешајте постојано.

Во текот на мешањето додадете го и чоколадото убаво да се растопи и оставете го кремот да се олади.

Чекор 3: Сите состојки за тестото изматете ги убаво. Смесата сипете ја во 2 Округли тави и печете 15 минути на 180 степени. Откако тестото ќе се излади, пресечете го на 2 дела по хоризонтала, погледнете како тоа го прават Фичо и Валентина во видеото.

Чекор 4: Измелете го изладениот грилијаж. Филувајте ја тортата тесто, фил, грилијаж, тесто... итн.

Чекор 5: Декорирајте ја со преостанатиот фил и грилијаж, па оставете ја да отстои неколку часа во фрижидер пред сервирање. Сервирајте!

СОВЕТ: Грилијажот може да се подготви и со лешници, наместо бадеми. Ако сакате покремаст фил, ставете 2-3 лажици помалку густин.