Испечати

Ослич со сос од павлака

Ослич со сос од павлака

Состојки

  • 1кг ослич
  • 1 гранче свеж рузмарин(2лажици)
  • 2 лимони
  • 1 лажица сол
  • сос
  • 1 китка магдонос
  • 400гр павлака кисела
  • 1 лимон
  • 1 лажичка сол
  • 1-2 лажици масло
  • 200гр пченкарно брашно

Подготовка

Осличот се чисти убаво и се сече на парчиња. Се става во подлабок сад, се посолува и се цеди сок од лимоните и заедно со се кората се става во садот. Се додава и рузмаринот, убаво се меша и се остава 2-3 часа да одстои.
Парчињата риба се свалкуваат во пченкарно брашно и се пржат на врел зејтин.
Магдоносот се мие и се сецка на поситно. Се исцедува лимонот, се додава сол и зејтин и убаво се промешува. Кон зачинетиот магдонос се додава павлаката, убаво се меша и се добива прекрасен сос кој одлично оди со рибата.