Бајадера торта
Состојки
- Пандиспања
- 8 јајца
- 8 лажици шеќер
- 3 лажици брашно
- 8 лажици мелен орев
- 2 лажици какао
- Фил
- 300 гр мелени бисквити
- 300 гр мелен орев
- 200 гр топло млеко
- 250 гр шеќер во прав
- 250 гр путер
- Глазура
- 100 гр чоколада
- 3 лажици масло
- 1 коцкичка путер
Подготовка
Се прави најпрво пандиспањата. Се печи во тава од шпоретот. Се сечи на 3 ленти по 11см. Се попрскува со млеко за да биде сочно тестото.
Фил
Мелените бисквити- и оревите се потопуваат со топло млеко. Настрана се мати путерот со шеќерот во прав да дојде пенесто. Потоа се додава во првиот дел со мелените бисквити и оревите. Убаво се изедначува смесата и се филуваат трите кори со по 4 лажици на секоја кора. Најгоре се прелива со глазурата која се прави на пареа.