Испечати

Бајадера торта

Бајадера торта

Состојки

  • Пандиспања
  • 8 јајца
  • 8 лажици шеќер
  • 3 лажици брашно
  • 8 лажици мелен орев
  • 2 лажици какао
  • Фил
  • 300 гр мелени бисквити
  • 300 гр мелен орев
  • 200 гр топло млеко
  • 250 гр шеќер во прав
  • 250 гр путер
  • Глазура
  • 100 гр чоколада
  • 3 лажици масло
  • 1 коцкичка путер

Подготовка

Се прави најпрво пандиспањата. Се печи во тава од шпоретот. Се сечи на 3 ленти по 11см. Се попрскува со млеко за да биде сочно тестото.
Фил
Мелените бисквити- и оревите се потопуваат со топло млеко. Настрана се мати путерот со шеќерот во прав да дојде пенесто. Потоа се додава во првиот дел со мелените бисквити и оревите. Убаво се изедначува смесата и се филуваат трите кори со по 4 лажици на секоја кора. Најгоре се прелива со глазурата која се прави на пареа.