Испечати

Колач со џем од кајсии и цимет

Колач со џем од кајсии и цимет

Состојки

  • Кора
  • 600 гр брашно
  • 600 гр шеќер
  • 600 мл млеко
  • 2 лажички цимет
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • 2 лажици мармалад од кајсии
  • Фил
  • по потреба мармалад од кајсии
  • Глазура
  • 3 реда чоколадо од 100гр
  • 3 лажици масло

Подготовка

1. Брашното се меша со шеќерот и со циметот, потоа се додава содата.
2. Во смесата се додаваат млекото и мармаладот и добро се маша.
3. Смесата се истура во плех обложен со хартија за печење и се пече во загреана рерна на 180 степени.
4. Готовата кора се остава да се подизлади, а потоа се филува со мармалад од кајсии.
5. Чоколадот се растопува на водена пареа со малку масло и се прелива врз колачот.

Наместо мармалад од кајсии може да се искористи мармалад од сливи.