Испечати

Босански туфахии

Босански туфахии

Состојки

  • 6 јаболки ( златен делишес )
  • 1л вода
  • 9 лажици шеќер
  • 1 лажичка цимет
  • 1 ванилин шеќер
  • 150гр мелени ореви
  • 200мл шлаг
  • 5 лажици шеќер

Подготовка

Јаболките се лупат, им се вадат семките и се вдлабнуваат во средината. Во широка тава ја ставаме водата, шеќерот, ванилата и циметот да зовријат, па се додаваат јаболките и се варат по 5 мин од двете страни. Се вадат и се оставаат да се изладат.
Во мелените ореви се додава шлагот и се меша да се добие фил за полнење на јаболките. Од течноста каде што се вареле јаболките се одвојуваат 200 мл и се додаваат 5 лажици шеќер и се вари 7-8 мин да се добие шербет. Изладените јаболки се полнат со филот и се украсуваат со шлаг и фил па се полеваат со шербетот.