Палента пециво
Состојки
- 200 гр палента
- 400 гр брашно
- 2 јајца
- 20 гр свеж квасец
- 250 мл топло млеко
- 1/2 лажиче шеќер
- 1 лажиче сол
- за премачкување
- 80 гр омекнат путер/маргарин
- 1 јајце
Подготовка
Најпрво со малку топло млеко, шеќер и прстофат брашно се активира квасецот, па потоа заедно со наведените состојки се меси глатко тесто. Тестото се премачкува со масло и се остава на топло да се дуплира.
Потоа се сучи врз палента, посипана на работната маса во правоаглна форма со дебелина од околу пола см. Се премачкува со мешавината од разматено јајце и стопен путер и се предиплува/поклопува од долгата страна. Се сечат траки во ширина од 5 см, кои мегу себе се засекуваат само во средишниот дел, ни не и до краевите, па се виткаат во исто време од двете страни во спирали.
Така спремени, се оставаат да киснат 15 мин., па потоа се печат.