Испечати

Полнети урми со крем сирење

Полнети урми со крем сирење

Состојки

  • 15 урми со семка
  • За полнење
  • 100 гр крем сирење или маскарпоне
  • 50 гр шеќер во прав
  • 1/4 лажиче цимет
  • неколку капки арома од рум или ванила
  • За декорација
  • по потреба јатки од ореви, бадеми, лешници, фстаци и сл.

Подготовка

Брз, едноставен и вкусен десерт!
Урмите засечете ги на половина и извадете ги семките. Малку раширете ги но внимавајте да не ги преполовите, да останат цели.
Во чинија со лажица измешајте ги да се изедначат сирењето со шеќерот во прав, циметот и румот.
Ставете ги во готварски шприц и наполнете ги урмите.
Одозгора ставете јатки од сувото овошје кое ќе го изберите.
Пред да ги послужите најдобро е да ги оставите во фрижидер околу 2 часа да се спојат вкусовите.