Бели лазањи со сланина
Состојки
- 1 пакување лазањи
- 300гр шунка
- 200гр сланина
- 300гр печурки
- 300мл павлака за готвење
- 100гр кашкавал
- 200мл вода
- За бешамел
- 2-3 лажици брашно
- 100гр путер
- 300мл млеко
- 200мл јогурт
Подготовка
Печурките се сецкаат на листови и се пржат да омекнат. Се додаваат сланината и шунката исецкани на коцкички и на крај течната павлака за готвење.
Бешамелот се прави на стандарден начин. Се запржува брашното со путерот, се додава млекото и јогуртот. Се меша додека не згусне.
Во тава се реди ред лазањи-бешамел-фил. Јас правам со 4 реда лазањи. Одозгора се полева со бешамел и 200мл вода и се пече на тивко - 180степени. Кога се готови се ренда кашкавал и се враќаат во исклучена рерна уште 5мин.