Испечати

Бели лазањи со сланина

Бели лазањи со сланина

Состојки

  • 1 пакување лазањи
  • 300гр шунка
  • 200гр сланина
  • 300гр печурки
  • 300мл павлака за готвење
  • 100гр кашкавал
  • 200мл вода
  • За бешамел
  • 2-3 лажици брашно
  • 100гр путер
  • 300мл млеко
  • 200мл јогурт

Подготовка

Печурките се сецкаат на листови и се пржат да омекнат. Се додаваат сланината и шунката исецкани на коцкички и на крај течната павлака за готвење.

Бешамелот се прави на стандарден начин. Се запржува брашното со путерот, се додава млекото и јогуртот. Се меша додека не згусне.
Во тава се реди ред лазањи-бешамел-фил. Јас правам со 4 реда лазањи. Одозгора се полева со бешамел и 200мл вода и се пече на тивко - 180степени. Кога се готови се ренда кашкавал и се враќаат во исклучена рерна уште 5мин.