Видео рецепт: Домашни њоки со Песто сос од спанаќ
Состојки
- За ЊОКИТЕ ќе ви треба:
- 1 шолја варени компири
- 1 јајце
- 2 шолји брашно
- За ПЕСТО ќе ви треба:
- 2-3 раце спанаќ
- 1 чешне лук
- 1/2 шолја маслиново масло
- малку пармезан, сол и бибер
- павлака за готвење
Фичо ќе ни открие како самите дома да направиме њоки од компир. Тој ќе ги комбинира со брз домашен Песто сос од спанаќ.
Подготовка
Чекор 1: Компирите ставете ги да се варат. Оставете ги да се оладат и испасирајте ги. Потребна е една шолја пасиран компир. Ставете ги компирите во сад и додадете го брашното и јајцето. Замесете убава смеса, завиткајте во фолија и оставете да одмори 10 минути.
Чекор 2: Смесата поделете ја на 4 дела. Од секој дел формирајте долгнавеста форма и сечете форми и димензии на њоки. Со виљушка притиснете ја секоја њока за да може сосот да се задржува. Извалкајте ги во брашно и тргнете ги на страна, додека да зоврие водата во која што ќе се варат.
Чекор 3: Во Нутрибулетот ставете ги сите состојки за пестото и убаво изблендирајте.
Чекор 4: Њоките варете ги додека не испливаат на површината. Тоа е знак дека се варени.
Чекор 5: Во тава ставете ја павлаката за готвење да се загрее, додадете го пестото и њоките и убаво промешајте.
Чекор 6: Сервирајте со рендан пармезан!
СОВЕТ: Песто сосот наместо со спанаќ, може да го подготвите со свеж босилек, рукола или друго зелје по желба.