Посни парени колачиња со мармалад
Состојки
- 200мл. масло
- 250мл. пиво
- 1 пециво
- 1 ванилин шеќер
- 1 лажица шеќер
- 100гр. гриз
- 600-700гр. брашно
- мармалад за полнење или ореви
- шербет
- 800гр. шеќер
- 700гр. вода
- мелени ореви или кокос за посипување околу 150 до 200гр.
Подготовка
Замесуваме тесто од зејтинот, пивото, гризот, ванилатаи брашното помешано со пецивото. Од тестото се зема во рака и се обликуваа топчиња кои се полнат со оревчиња или мармалад се редат на подмачкан плех. Колачите се печат на 200 степени половина час
Шеќерот се налева со водата и се става да врие 5минути, а потоа се трга и се попаруваат ладните колачи. Откако убаво ќе го впијат шербетот се валкаат во кокос или ореви.
Посни убави колачиња за мене едни од најубавите!!!