Испечати

Полнет солен венец

Полнет солен венец

Состојки

  • Тесто
  • 350гр. брашно
  • 1/4 коцка свеж квасец
  • 1 белка
  • 150мл. млеко
  • 50гр. путер
  • 1/2 лажичка сол
  • прстофат шеќер
  • Полнење
  • 1 тиквичка
  • 200гр. моцарела од Бафало(бивол) може и обична
  • 1/2 лажичка куркума
  • За премачкување
  • 1 жолчка
  • За посипување сусам и ленено семе

Подготовка

Од состојките за тесто замесете средно меко тесто и оставете го да стаса.
Потоа расукајте го во правоаголна кора.
На едната половина од кората нанесете ја ренданата тиквичка, парчињата моцарела и куркумата.
Другиот дел од кората расечете го вертикално на ленти.
Завиткајте ја кората во ролат почнувајќи од делот каде се тиквичките и моцарелата.
Завитканиот ролат ставете го во калап за куглоф, премачкајте со разматена жолчка и посипете со сусам и ленено семе.

Печете на 200 степени, 25-30 минути.