Гулаш со телешко
Состојки
- 500 гр телешка/јунешка картина
- 3 средни главици кромид
- половина лажица сол
- 1 кафено лажиче мешан зачин
- 1 лажица кравја маст
- 4 лажици зејтин
- 1 паковање фант за гулаш и паприкаш
- 700 мл вода
Подготовка
1. Најпрво кромидот излупете го и исечкате го на ситни коцки.
2. Месото исто така исечето го на коцки и ставте го во едно тенџере. Во тенџерето дадајте го кромидот, солта, мешаниот зачин, кравјата маст и зејтинот.
3. Тенџерето ставте го на тивок оган додека месото да се испржи, кромидот да се растопи поточно да испари течноста од тенџерето.
4. Фантот промешајте го со 700 мл вода и дадајте го во тенџерето со испрженото месо.
5. Оставте го да врие уште 15 минути, но повремено промешувајте.
6. Откако гулашот ќе биде готов оставте го малку да олади па сервирајте. Добар апетит.