Рустична пита со праз
Состојки
- тесто
- 10гр свеж кавасец
- 140мл вода
- 1/5 лажиче сол
- 1/4 лажиче шеќер
- 1 лажица свинска маст
- 280гр брашно
- фил за полнење
- 3 страка сецкан праз
- 1 лута сува везена пиперка
- 100гр кисела павлака
- 1 јајце
- 50 гр сирење
- сол и бибер, масло
- 1 компир на танки листови
Подготовка
Во еден сад се соединуваат сите состојки за тесто, без претходно квасецот да втасува. Се замесува нелепливо тесто, средно меко.
Во една тава се става масло, се додава сецканиот праз, се пржи 10 минути, па се додавца сецканата пиперка.
Се зачинува и се трга од оган.
Нека подизлади, па се додаваат јајцето, павлаката, сирењето.
Од тестото се сучи округла кора, во средината се нанесува филот, се завиткуваат убаво краевите и средината се покрива сол ливчиња компир.
Се печи околу 25 минути на 200 степени.