Испечати

Сутлијаш со тиква и цимет

Сутлијаш со тиква и цимет

Состојки

  • 1л. млеко
  • 2 филџана(200мл.)вода
  • 250гр. ориз
  • 12 лажици шеќер
  • 2 ванилин шеќер
  • 150гр. пире од печена тиква
  • кора од пола лимон и цимет

Подготовка

Се става оризот во зовриена вода во голем лонец на тивко да се вари со постојано мешање со дрвена лажица. Кога ќе испари водата се додава млекото во повеќе наврати и се продолжува со варење и мешање. При крај, кога оризот ќе го впие млекото и кога ќе почне да се згуснува, се додава шеќерот, цимет, пирето од тиква, ванилиниот шеќер и кората од ренданиот лимон. Сутлијашот не треба да биде многу густ, бидејќи тој покасно ја губи течност и се суши. Готовиот сутлијаш се става во чинии и се посипува со мелен цимет.