Испечати

Видео рецепт: Чоколаден ориз - Чампорадо

Видео рецепт: Чоколаден ориз - Чампорадо

Состојки

  • 5 шолји вода
  • 1 + 1/2 шолја ориз
  • 1 лажичка какао
  • 100 гр. темно чоколадо
  • 50 гр. млечно чоколадо
  • 3/4 шолја светол мусковадо шеќер
  • малку сол
  • малку цимет
  • малку мускатно оревче
  • 250 мл. млеко
  • крем павлака за декорација

Фичо ќе ни покаже рецепт за чоколаден ориз, десерт кој води потекло од Мексико.

Подготовка

Чекор 1: Во сад на рингла додадете ја водата да зоврие. Додадете го оризот и постојано мешајте да не се залепи и да не загори.

Чекор 2: Кога смесата ќе стане кашеста додадете го какаото, двете чоколади, шеќерот, солта, циметот и мускатното оревче. Доколку сакате поблаго, додадете уште шеќер. Намалете ја јачината на ринглата и мешајте додека не добиете единечна смеса. Кога водата ќе испари, додадете го млекото.

Чекор 3: За декорација изматете крем павлака.

Чекор 4: Сервирајте!

СОВЕТ: Овој рецепт можете да го јадете и топол во зима, и добро изладен во лето.