Испечати

Паста болоњезе

Паста болоњезе

Состојки

  • 250 - 300 гр тестенини од гриз од тврда пченица
  • 500 гр мелено месо
  • 1 главица кромид
  • 150 гр граок од конзерва
  • 1 пакетче Фант за шпагети болоњезе
  • 1 рамна лажица мешан сув зачин
  • 1/2 лажиче чубрика
  • по вкус сол, црн бибер, оригано

Подготовка

Сварете ги тестенините и потоа исцедете ги.

Изрендајте го кромидот и ставете го на малку масло заедно со меленото месо да се пржи. Откако течноста ќе испари, додадете ги зачините и грашокот од конзерва и динстајте уште кратко време.

Растворете ја кесичката Фант за шпагети болоњезе во 500 мл вода и додадете ја во месото со грашокот. Мешајте додека ја добиете посакуваната густина за сос.

Сервирајте ги шпагетите во 4 чинии и одозгора обилно ставете од сосот. Служете топло и уживајте во вкусот.