Испечати

Зачинети печени ореви со пиво

Зачинети печени ореви со пиво

Состојки

  • 300гр. исчистени ореви
  • 50мл пиво
  • 1 белка
  • зачини- сол по вкус, бел лук во прав, мешан сув зачин, оригано

Подготовка

Вкусен апетисан, кој супер тргна кај нас со пиво.

Најпрво, јатките ореви се мијат со ладна вода. Веднаш по миењето добро се посолуваат и се ставаат во рерна да се потпечат, едно 20тина минути, на температура од 200степени.
Настрана, со вилушка се разматува една белка и воа неа се додава пивото. Во оваа смеса се додава повторно сол, мешан сув зачин, лук во прав и оригано.
Откако ќе се исушат оревите, со лажица постепено се попрскуваат со смесата од белки и пиво. Мора да внимавате само кога ја ставате белката во оревите, да не е наеднаш, бидејќи од жештината ќе се згрутчи и ќе се налепи само на неколку парчиња. Убаво се меша и повторно се враќаат да се запечат. Наредното ставање во рерна е исто на 200степени и е околу половина час.

Забелешка - Оревите доколку се исушени и постари можеби ќе треба да ги запечувате помалку време, Моите беа пресни, туку што собрани од дрвото :)
Додека се печат, промешувајте ги од време на време со лажица!

На здравје!