Доматен сос
Состојки
- за тегла од 440гр
- 5-6 домати со средна големина
- половина главица кромид
- 5 чешниња лук
- пола лажичка оригано
- половина лажичка босилек
- по вкус сол
- 2 лажици маслиново масло
- 1 лажичка винска киселина
- 1 лажичка шекер
Подготовка
Доматен сос идеален за тестенини и пица,мазен,кремаст,превкусен.
Доматите се лупат и се рендаат. Се ставаат на оган заедно со исецканиот кромид и се варат додека не им испари течноста. Се додава исецканиот лук,зачините,солта,1-2 лажици масло. Се пржи додека не се згустни (околу 30мин) на крај се додаваат винската киселина и шеќерот. Се ставаат во блендер и се блендираат додека не се добие мазна смеса. За вакумирање-теглите убаво се затвораат и се ставаат во загреана рерна на 100степени 15минути.