Испечати

Поховани школки со млечен сос

Поховани школки со млечен сос

Состојки

  • 250 гр школки без черупка
  • 4-5 големи лажици брашно
  • 1 јајце
  • по потреба вода
  • 1/2 мало лажиче сол
  • Сос
  • 50 гр ореви
  • 2 чешниња лук
  • прстофат сол
  • 100-150 гр кисела павлака

Подготовка

Најдобро е школките да се пресни, но ако немате, како во случајов и замрзнати вршат работа.
Најпрво школките се посолуваат потоа се подготвува смесата за поховањe. Во еден сад се става јајцето малку сол и се разматува. Се додава брашното и водата по потреба (смеса како за палачинки). Школките се ставаат во смесата и убаво се потопуваат, потоа се вадат една по една и се ставаат во врело масло. Се пржат и се вадат во чинија со салфетки за да се впие вишокот масло.
Сосот се подготвува од кисела павлака во која што се додаваат ситно сецкани ореви, сол и ситно рендан лук, може да се додаде и сок од лимон по вкус.