Испечати

Чурос (Шпански крофни) со чоколаден сос

Чурос (Шпански крофни) со чоколаден сос

Состојки

  • Тесто
  • 1 чаша брашно
  • 1 чаша вода
  • 130 гр путер
  • 1 мало лажиче шеќер
  • 1/2 мало лажиче сол
  • 2 белки
  • За валкање
  • 1 голема лажица цимет
  • 150 гр шеќер
  • Сос
  • 50 гр црно чоколадо
  • 70 мл. слатка павлака
  • 1 голема лажица путер

Подготовка

Водата се става во тенџете на оган и кога ќе зоврие се додава шеќерот, солта и путерот, потоа се додава брашното и брзо се меша. Се трга од оган и се продолжува со мешањето. Се додаваат белките и се меша додека не се направи хомогена смеса.
Готовото тесто се става во шприц се оформуваат чуроси и се пржат во врело масло. Готовите чурос се валкаат во смеса од шеќер и цимет.

За сосот слатката павлака се загрева и во неа се става чоколадото и путерот, се остава 1 минута и потоа се меша до добивање на хомогенен сос.