Чурос (Шпански крофни) со чоколаден сос
Состојки
- Тесто
- 1 чаша брашно
- 1 чаша вода
- 130 гр путер
- 1 мало лажиче шеќер
- 1/2 мало лажиче сол
- 2 белки
- За валкање
- 1 голема лажица цимет
- 150 гр шеќер
- Сос
- 50 гр црно чоколадо
- 70 мл. слатка павлака
- 1 голема лажица путер
Подготовка
Водата се става во тенџете на оган и кога ќе зоврие се додава шеќерот, солта и путерот, потоа се додава брашното и брзо се меша. Се трга од оган и се продолжува со мешањето. Се додаваат белките и се меша додека не се направи хомогена смеса.
Готовото тесто се става во шприц се оформуваат чуроси и се пржат во врело масло. Готовите чурос се валкаат во смеса од шеќер и цимет.
За сосот слатката павлака се загрева и во неа се става чоколадото и путерот, се остава 1 минута и потоа се меша до добивање на хомогенен сос.